Legyen a víz a figyelem középpontjában! EWA nyilatkozat 2013

Az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) az Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban fel kívánja hívni az európai politikai és szakmai döntéshozók figyelmét a víz, a vízvédelem fontosságára. A Szövetség felhívásának közleményben ad hangot, a novemberben megrendezésre került 9. EWA konferencián nyilatkozatban összegezték azokat a legfontosabb területeket, ahol sürgős beavatkozás, és folyamatos figyelem szükséges a fenntartható vízgazdálkodás és környezetvédelem érdekében.

 

A vízen, mint erőforráson osztozik az ember és a természet, az ipar és az otthonok, részesül belőle minden ország. Az EWA kiemelten fontosnak tartja, hogy ennek az érzékeny erőforrásnak az elosztása a jogszabályi megfelelőségen és igazságosság elvén túl egyenlően, a jó gazda gondosságával történjen.

 

Nyilatkozatában az EWA kiemelten kezeli a vízvédelmet, a víz mezőgazdasági felhasználásának területét, a vízhiány és a szárazság sürgető kérdését, a vízipari beruházások költség megtérülésének vizsgálatát, a költséghatékonyságot, időtálló infrastruktúrák kiépítését, a víz és az energia kapcsolatát, és végül, de nem utolsó sorban a klímaváltozás vízre gyakorolt hatását. Az EWA fel kívánja hívni a szakigazgatási és szakmai döntéshozók figyelmét arra, hogy felismerjék, milyen hatással van a klímaváltozáshoz igazodó vízgazdálkodás a mezőgazdaságra, a beruházásokra, tervezésekre, a fenntartható üzemeltetésre, működtetésre, energia felhasználásra.

 

Az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) az egyik legnagyobb, a teljes vízipari szektort felölelő európai civil szervezet. Tagjai közt 25 helyi szervezettel szinte az összes európai ország képviselteti magát, hozzávetőlegesen 50.000 szakembert számlálnak. Az EWA az egyik legjelentősebb szakmai szervezetként hidat jelent a tagszervezetek és az EU jogalkotás között, szem előtt tartva hitvallásukat, a fenntartható vízgazdálkodást, a vízgyűjtő-gazdálkodást, és a víz-, illetve talajvédelmet.